Aug 31, 2010

sekadar renungan..

bismillahirrahmanirrahim..

hmm...dah lama x update blog..mgkin masa x begitu mengizinkan..tp kali ni insyaALLAH aku nak berkongsi beberapa kata2 yang mungkin boleh dijadikan renungan mahupun peringatan buat kita semua. 

  • ketahuilah, tidak ada keburukan setelah masuk ke syurga, dan tidak ada kebaikan setelah masuk ke neraka. Setiap kenikmatan adalah rendah, jika dibandingkan dengan nikmat syurga. dan setiap ujian adalah ringan, jika dibandingkan dengan siksa neraka..

  • ambillah rezeki secukupnya, dan kehidupan yang jernih..kerana semua ini akan berakhir..bagaikan pelita ketika padam..

  • hidup berlebihan lebih banyak menimbulkan kebingungan..kebanyakan perkara yang membahayakanmu adalah perkara yang kau sukai..

  • teman seseorang ialah sikap kesederhanaanya, dan musuhnya adalah sikap berlebih-lebihannya..
marilah sama2 kita renungkan..wallahu'alam

Aug 23, 2010

kambing jamnapari

kalu sblm ni sy dah berkongsi mengenai kambing boer,kali ni sy nk berkongsi plak tntg kambing jamnapari.

kambing jumna pari ataupun jamnapari mengambil nama sempena nama sungai  (jamnapar) di Uttar Pradesh,India. baka kambing ini adalah yg terbesar di India dan sangat tahan lasak. ianya dipelihara utk bekalan daging serta susu.

ciri2 kambing jamnapari ialah:
  • bersaiz besar
  • terdapat kepelbagaian warna bulu (warna putih dgn sdkt paches) wrna gelap di kepala dan leher merupakan wrna yg biasa kelihatan.
  • hidungnya amat cembung dgn sekelompok bulu di atsnya.
  • telinganya amat pnjg (26.79 cm), berlipat dan jatuh ke bwh.
  • kedua2 jantina mempunyai tanduk.
  • ekor pendek dan kurus.


setiap baka mempunyai kelebihan dan kelemahannya, sama ada ianya jamnapari, boer, katjang, saanen mahupun biri2. namun apa yg perlu diutamakan adlh sistem penternakan dan pengurusan yang baik.

antara kelebihan kambing jamnapari ialah:
  • pembiakannya berkembang dengan pantas & efisien iaitu 2x setahun dgn purata 2 ekor ank stiap kali kelahiran malah berupaya melahirkan sehingga 4 ekor ank dlm satu masa.
  • matang ketika berumur 6 bln dan pd usia 10 bln sdh boleh mengawan.
  • saiznya besar & berat.
  • boleh dijual sewaktu umur 6 bulan.

apapun, bagi memulakan perniagaan dalam penternakan paling utama adalah mempunyai modal dan kawasan yang sesuai untuk membangunkan kandang. Kandang boleh di bangunkan menggunakan kayu-kayu baru atau lama yang masih baik sekiranya ingin menggurangkan kos.

 Menetapkan matlamat dan perniagaan apa yang di ceburi dalam ternakan, sama ada untuk daging, susu atau baka. Kesemua nya mempunyai potensi, namun pengetahuan dan pengalaman dalam pengurusan perniagaan adalah penting dalam menentukan hala tuju perniagaan. Mengetahui sumber-sumber bagi mendapatkan makanan ternakan dan ubatan. Pemilihan kambing yang mempunyai potensi di lakukan bagi mencapai matlamat. Setiap penternak perlu faham bahawa untuk menjadi penternak yang berjaya penternak harus pandai untuk membeli ternakan, memelihara ternakan dan menjual ternakan.

wallahua'lam

Aug 22, 2010

kambing boer

hmm...langkah pertama dlm proses nk pero kmbg ni,kena la berkenalan dl dgn jenis2 kambing yg ada..hehe..so kali ni,aku nk berkongsi sedikit maklumat berkaitan kambing.

menurut 1 blog yang menjalankan projek penternakan kambing,terdapat 3 jenis kambing yang diternak pada masa kini di Malaysia ialah dari jenis baka daging, tenusu dan bulu. kini, kambing boer menjadi pilihan bagi para penternak berikutan mutu dagingnya yang tinggi serta mudah untuk diternak.

antara ciri2 kambing boer adalah :
  • subur dan mudah membiak sepanjang tahun
  • mempunyai lebih bnyk daging krn tulangnya lbh nipis berbanding kambing lain
  • daging lbh bermutu ,tinggi khasiat,rendah kalori,kolesterol dan kaya dengan protein.
  • dagingnya dicadangkan oleh American Heart of Association  untuk mereka yang mempunyai masalah jantung.
kambing boer

hmm..cukup kot perkongsian utk kali ni..next time kita akan berkenalan dgn kambing baka lain pulak ye?insyaALLAH...

Aug 21, 2010

bahagia..

baru2 ni ada sebuah filem hindustan yg ditayangkan di tv 3. x igt tajuknya (pjg sgt..huhu), tp yg pasti ianya menceritakan kisah beberapa org graduan yg masing2 mempunyai definisi mereka yg tersendiri mengenai erti kebahagiaan dlm hidup mereka.

ada graduan yang mengatakan dirinya akan merasa bahagia apabila berjaya menjadi seorang ahli perniagaan yang teremuka di dunia. rakannya pula mengatakan kebahagiaannya akan hadir apabila dia telah berjaya menjadi pemimpin/ahli politik bagi negaranya...ada juga yg merasakan kebahagiaannya akan muncul apabila dia berjaya menjadi seorang bintang filem...semua orang mengenalinya..apabila dia berjalan,semua mata akan tertumpu pdnya..

di akhir cerita tersebut, semua graduan yg berjaya mencapai cita2 mereka hakikatnya langsung tidak mencapai kebahagiaan utk diri mereka. ini berikutan setiap dari mereka mengambil jalan pintas demi menjadikan impian mereka suatu kenyataan..ada yg sanggup membunuh..jua menipu..hakikatnya,apakah mksd kebahagiaan yg sebenar? 

utk kebanyakan orang cita2, impian dan keinginan sering dikaitkan dengan kebahagiaan. secara tidak langsung, kebahagiaan menjadi matlamat hidup. namun persoalannya, apakah yg akan berlaku setelah bahagia dicapai?

what do u think???

firman Allah SWT dlm surah Ar-Ra'd ayat 29 yg bermaksd, "org2 yg beriman dan beramal soleh , beroleh kebahagiaan yang amat menggembirakan dan tempat kembali yang sebaik2nya"

wallahua'lam   

Aug 17, 2010

RIP..

hmm..sedar x sedar dah sebulan setengah aku keje kt hsptl mount miriam. sebenarnya hsptl ni dibuka oleh sister2 yang beragama kristian. missionary hospital la..tp alhamdulillah..stakat ni aku masih lg ok keje di sini. patient melayu pun ramai jgk..

2 hari lps ada sorang patient yg slalu buat treatment kt bilik ku meninggal. patient cina..mula2 tu ktrg pelik sbb uncle tu slalu datang pkul 3 ptg.tp dah smpai pkul 4.30 ptg, patient x sampai2 pun..so rt aid (kak mani)pun pegi la call patient..dan ktrg diberitahu uncle tu dah meninggal sebab sesak nafas..

lepas call k mani cakap patient RIP..aku dok mikir,mcm pernah dengar la perkataan tu..kt mana ek?pikir pnya pikir br teringat, hareen (partner keje@senior) pernah ajar cmne nak completekan chart patient yang RIP..tp RIP tu apa ek?

dengan selambanya aku pun tnya kat k mani (sebab hareen mc aritu..huhu) 'akak, RIP tu apa ek?' k mani gtau 'rest in peace'..erk?dah sbulan setgh keje br aku tau RIP tu apa..huhu

lps tu aku bermuhasabah sebentar..adakah esk2 aku mampu RIP jgk kt sn?dah mencukupi kah bekalan aku?peace kah aku??berita kematian patient tdi sedikit sebanyak mengingatkan aku pada ajal aku sndri yg aku sndri x tau bila..yg pasti,ianya akan datang menjemput x kira smada bekalan kita sudah mencukupi atau tidak..kita sihat maupun sedang sakit..masa sekrg ataupun tua kelak..wallahu'alam..

Aug 15, 2010

9 OGOS 2010

alhamdulillah..hari yang ditunggu2 oleh kebanyakan graduan (aku x kot..huhu) akhirnya tiba juga. majlis konvokesyen..

hmm..jujurnya, aku malas nk g..tp bila memikirkan perasaan mak ngan abah yang pasti bangga bila melihat anaknya naik ats pentas..pakai jubah konvo plak tu..aku pun pegi la jgk..hmm..untuk kebahagiaan mak ngan abah..

tp yang seronoknya bila bercakap tntg pesta konvo satu ja kot..ble jumpa smula akak2,adk2 serta shbt2 ms blajar dl..huhu..rindu wei..lama x jmpa.

paling terharu bila along yg klate..angah yg tgh keje..k na serta adk2 yg masih blajar sanggup dtg utk meraikan ktrg..xlupa jgk kpd sahabat kesayangan,husna..tetap datang walaupun kesihatan tidak begitu mengizinkan..jazakallahu khairan kathira kalian.

tambah terharu bila diorg x dtg dgn tgn kosong..angah ngan k nisah bg bunga..k na bg bunga ngan itik..huhu..

 hehe..comel puppet itik ni..siap ada bunyi lg..

walaupun aku x suka bergambar,tp sempat la amik satu untuk kenangan bersama mak ngan abah..tp aku dah gabungkan gmbr family aku ngan along ms konvo along dl..hehe..this is my family..

huhu..sowi k na..sbb nk letak jgk gmbr k na pakai jubah konvo..tp xde gmbr yg dgn ma..nk edit x pandai..kena mntk tlg k na edit la lps ni..huhu