Sep 14, 2010

berusaha meraih redha Allah

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud "Sekiranya bagi anak Adam itu memiliki satu wadi emas, pasti dia akan mahu satu wadi emas lagi, sedangkan semua tidak memenuhi mulutnya melainkan tanah."                                                                                                                Sahih Muslim


mari kita renungkan bersama maksud hadis di atas. ianya berkias tentang hakikat yang akan dilalui oleh manusia sewaktu hidup di dunia ini. sekiranya harta yang seseorang miliki di dunia ini mampu menjadikannya seorang yang sentiasa terdorong untuk melakukan kebajikan, nescaya berbahagialah dia sama ada di dunia mahupun di akhirat. sebaliknya, jika harta tersebut melalaikan dirinya dan mendorangnya ke jalan maksiat serta kekufuran maka celakalah yang menantinya sama ada di dunia apatah lagi di akhirat kelak.

Hassan al-Basri pernah ditanya "wahai Abu Sa'id, siapakan manusia yang paling keras teriakannya pada hari kiamat?" Beliau menjawab:"orang yang dikurniakan nikmat, tetapi dia menggunakannya untuk melakukan maksiat kepada Allah SWT." 


sesungguhnya, peringatan ini sudah cukup menjadi pedoman bagi manusia yang mahu menginsafi akan hakikat kita dihadirkan di dunia ini. sebagai umat Islam, kita perlu berusaha mengajak diri sendiri serta saudara kita supaya melakukan amalan kebaikan dan bukannya menggalakkan mereka melakukan kejahatan. 


wallahu'alam..

Sep 5, 2010

kenangan..

cepatnya masa berlalu..pejam celik..pejam celik dah masuk 2 bulan aku melangkah ke alam kerjaya. sedar x sedar umur pun dah meningkat jadi 23 thn..huhu..berat badan ja yg x naik2..

hmm..ramadan pun dah nak sampai ke penghujungnya. aku rasa ni lah ramadan yang pertama sejak dari form 1 smpe msk universiti..yang aku posa penuh kt umh..sblm2 ni posa kt sek la..kt kolej..hmm,kalu x silap ada la dlm 10 thn.

thn ni raya pertama aku akan bg duit ry kat mak, abah..tok,adik,sepupu2..hehe..anak sdare xde lagi.sukanya..rs x sabar plak..maklumlah,br merasa duit hasil titik peluh sdiri.sblum2 ni asyik terima duit raya dr org lain ja.

tp kadang2 aku rasa bila usia semakin meningkat,kegembiraan di hari raya tu seakan2 semakin berkurang. rasa macam zaman kanak2..zmn blajar dulu2 lg seronok dr skrg..huhu..aku igt lagi,dulu masa sek, akak, abang ngan aku akan berkampung kt dapur..wat kuih raya..adik ms tu kecik lg..mlm sblm raya tu, semua org sibuk nk iron bj raya..dah prepare siap2 utk esk.

tp sekarang suasana dah berbeza..abang ngan akak dah jarang balik umah masa raya..tinggal aku dgn si kembar dua org tu ja la.kalu dulu, pg2 raya semua org berebut nak guna bilik air..skrg sunyi ja..

masa blajar kat universiti pun best jgk..lps raya semua org bwk kuih raya dari kampung.ada yg bwk ketupat..rendang..kalu yg tinggal kt area kl tu siap buat open house lagi..best sgt..aku igt lagi masa thn terakhir blajar ktrg satu batch konvoi beramai2 g beraya kt umh mel, zira, ro, arif..lami..syiro..dari gombak ke sungai buloh, pastu g klang plak. mggu seterusnya g bangi, ngan neg 9..fuhh..mmg meriah.

masa thn 2 ngan 3 pun best gak.waktu tu duk sbilik ngan along..lps raya ja,along mesti bwk blk ketupat manis dr klate..hehe..suka sgt makan.pastu angah, wan , ucu, anje ngan alang mesti bwk kuih ry masing2.

masa dah berubah..keaadan pun berubah..apapun, slamat menyambut hari raya aidilfitri..mohon maaf ats sgla kekhilafan..kullu 'am wa antum bikhair..smoga semua amalan yg dilakukan dlm bln ramadan ini akan diteruskan utk bln2 yg seterusnya..insyaALLAH..