Mar 28, 2010

oh dunia..

bismillah..

kali ni,aku ingin berkongsi satu hadis Rasulullah SAW yg telah diriwayatkan oleh Abdullah bin Mas'ud.. 

suatu ketika, Abdullah bin Mas'ud melihat Rasulullah SAW sedang berbaring. apabila baginda bangun drpd tempat pembaringannya, beliau terlihat ada kesan jalur2 tikar di belakang baginda Rasulullah SAW. ini disbbkan tikar alas baginda diperbuat dr daun kurma yg kasar,maka kesan tikar itu amat ketara. timbul rs belas kasihan di hati Abdullah bin Mas'ud.

lalu beliau berkata,"Ya Rasulullah, sekiranya engkau perintahkan aku untuk mencari sebidang hamparan yg lembut utkmu,nescaya akan berusaha mendapatkannya."

namun,Rasulullah SAW bersabda yg bermksd;

"Bagiku berada di dunia ini ibarat seorg yg berjln di tgh panas lalu singgah sebentar berteduh di bawah sepohon kayu yg rendang, selepas beristirehat barang seketika untuk menghilangkan penat, maka beredarlah dia meninggalkan pohon rendang itu dan meneruskan perjalanan."

hadis di ats memberi peringatan kpd kita semua bahawa kesempatan yang diberikan untuk hidup di dunia ini bukanlah utk kekal buat selama2nya. sebaliknya,ianya merupakan satu persinggahan bg melakukan persiapan untuk menghadapi kehidupan akhirat yg abadi kelak.

ad dun ya darul amal..dunia merupakan tempat segala amal, dan setiap amalan menurut apa yg tlh digariskan oleh para rasul. 

visi akhirat bg mnsia bukan sekadar menghubngkan diri dgn Allah melalui ibadat2 khusus, tetapi juga mesti melakukan perhubungan sesama mnsia, sama ada dlm urusan muamalat, kemasyarakatan dan lain2.

cth yg diberikan oleh Rasulullah SAW tentang kehidupan di dunia ini amat mudah utk difahami. meskipun baginda menyebut ibarat singgah sejenak berteduh  di bawah pohon yg rendang, ttpi kadang kala mnsia mnjdi asyik dan terlena...apatah lg jka pohon tempat berteduh itu sdg berbah lebat dan ranum..berehat sambl mkn buah2an serta hembusan bayu yg nyaman,sudah pasti mengasyikkan.

begitulah hakikatnya dunia yg disebut sbgai gelanggang utk melakukan amal dan sgla gerak kerja,mnkala akhirat pula sbgai negara menerima balasan. jika dunia yg singkat waktunya ini terlalai dgn kenikmatan yg sementara,dibimbangi bhwa penyesalan akn menunggu di akhirat...

wallahu'alam..

Mar 26, 2010

hospital dalam taman

bismillahirrahmanirrahim..

hmm..dah lama x update blog..xpe la..kali ni aku nak kongsi pengalaman kt negeri org..heheh..baru2 ni dapat g wat praktikal kt hospital dalam taman @ HUSM Kubang Kerian,Kelantan selama 2 minggu.

nape panggil hospital dlm taman ye??sebabnya memang bnyk pon taman kt dlm HUSM ni..xsempat nak kira la pulak brp jumlah semuanya..tp cantik la..

ada beberapa perkara yg berlaku yg membuatkan aku kagum dgn HUSM berbanding hospital2 lain kt sekitar Lembah Klang..ye la..slalu klinikal kt KL je..x sangka plak ada rezeki nak dtg HUSM..syukur alhamdulillah..

hari pertama ms lapor diri kat jabatan radioterapi hati rasa berdebar2..biasa la,1st day kan?gugup sket..sblm kol 8 pg lagi aku ngan partner (ktrg berdua je) dah sampai kt ctu..semangat la nih,nak lapor diri kt supervisor.En Rozaimey namanya..skali ada sorg radiografer ni ckp "nape awak dtg awal sgt?br pkul 8 pg..awak g mkn2 dl..dlm pkul 8.30 awak dtg smula".

tercengang sebentar ktrg berdua..huhu..awal ke??igtkan dah lewat..tp jantung still berdegup kencang..ye la..xtau lg En Rozaimey tu mcm mn orgnya..tegas ke..garang ke..so,ktrg pun tunggu je la kt situ..nak g mkn,xde selera..


bila jam menunjukkan pkul 8.30 pg,ktrg pon siap2 la sarung labcoat..sebab nmpk patient pun ada yg dah sampai..tp mslhnya,ktrg lom kenal yg mn satu En Rozamey nih?bila tnya kt radiografer lain,diorg ckp dia blum smpai..xpe la..ktrg pon perkenalkan diri sendiri kt sume staff kt ctu..pastu,trus wat keje mcm biasa la..


tggu pnya tggu..smpe tgh/ari..skali br ktrg tau En Rozaimey cuti 2 hari..mksdnya hari selasa nnti br ble jmpa dia..huhu..penat je rs berdebar sepnjg pg tu..

tp rs kagum sgt dgn staff kt ctu..semuanya baik2..layan ktrg baik sgt..x mcm kt tempat2 lain..yg paling pelik,ktrg asyik kena suruh g rehat..sikit2 "xpe la dik..awak g rehat dl..".kalau kt tempat lain,xde mknanya staff nak bg student rehat..


lagi yg membuatkan aku rasa kagum sgt ngan staff2 rt husm ni,diorg xpenah pun curi tulang.sbenarnya x bnyk sgt pon kes kt situ..slalunya diorg akak mula treat pt pkul 8.30 pg. pastu dlm pkul 11.30 atau 12.00 slalunya dah abis treat pt untuk sesi pg..tp diorg x penah pon dtg lewat atau keluar rehat awal..dtg kol 8 pg mcm biasa..pastu kol 1 tgh/ari br keluar g rehat.w/pun kes dah abis..ptg pon mcm tu..slalu dlm pkul 3.30 ptg dah abis treat pt..tp diorg still akan blk kol 5 ptg..xde pun yg nak keluar g minum ke..blk awal ke..mmg berdisiplin sgt..


itu pasal staff..kalau pasal pengurusan hospital pon bgus sgt..pg2 pkul 8,akan ada bacaan doa sebelum mula keje..dlm doa,kita minta supaya semua pesakit HUSM dpt sembuh dgn cepat..mohon agar Allah permudahkan kerja kita utk hari tersebut..smoga segala usaha kita diberkati Allah..


pastu bila dah masuk waktu solat fardu zuhur,diorg akan announce lg skali,bgtau dah masuk waktu.pastu diorg ajak supaya semua pengunjung hospital utk menunaikan solat..jujurnya,aku x penah lg dengar announcement mcm ni kt hospital2 lain yg penah aku pegi..kagum sgt..


dalam pkul 2 ptg,waktu utk melawat pun habis. skali lg diorg akan wat pengumuman,bgtau waktu melawat dah tamat.suka sgt dgr kata2 dia.lbh kurang mcm ni la "perhatian kpd semua pelawat,waktu melawat sudah tamat. terima kasih krn sudi menziarah pesakit2 kami. saudara/ri diminta utk pulang bg membolehkan para pesakit mendapatkan rehat yg secukupnya dan menerima rawatan.sila dtg lg pd waktu melawat yg lain". sgt sopan...xpenah jgk dgr kt hospital2 lain...

hmm..2 mggu kt HUSM mmg memberi pengalaman yg sgt bermakna buat ktrg berdua..layanan yg ktrg terima sgt2 la baik..xpenah lg dpt layanan sebaik tu sepnjg 3 semester menjalani klinikal di hospital2 lain..terharu sgt2..semoga Allah memberkati sgl usaha mereka,dan mereka akan terus istiqamah dlm apa jua amalan kebaikan yg mrk lakukan.mgkn kita jga boleh praktikkan apa yg mrk lakukan utk masa akan dtg..bila dah keje nnti..InsyaALLAH..

Mar 6, 2010

Sikit-sikit lama2 jadi bukit..

bismillahirrahmanirrahim...

dalam usrah minggu lepas,ktrg membincangkan tentang sifat bermudah2 dan longgar yang merupakan salah satu penyebab berlakunya keciciran dalam jalan dakwah. di akhir usrah tersebut, semua orang diminta melakukan sedikit homework bagi usrah yang seterusnya iaitu untuk mencari contoh2 dosa kecil dalam Islam.

seorang penyair arab ada berkata, " janganlah kamu memandang enteng perkara kecil. sesungguhnya gunung itu terbina daripada batu2 halus". kata2 ini sangat menarik minat saya,betapa kita tidak boleh memandang sesuatu benda yang kecil.kadangkala,tanpa kita sedari kita terlalu menjaga diri kita dari melakukan dosa2 besar,namun dalam masa yang sama kita mengabaikan dosa2 kecil.
Mengenai tindakan sesetengah di antara kita yang menganggap remeh akan dosa, Rasulullah bersabda maksudnya: "Sesungguhnya seorang mukmin dalam melihat dosanya, bagaikan seorang yang berada di puncak gunung, yang selalu khuatir tergelincir jatuh. Adapun orang fasik dalam melihat dosanya, bagaikan seseorang yang dihinggapi lalat di hidungnya, maka dia usir begitu saja." (Hadis Riwayat al-Bukhari & Muslim)

Rasulullah SAW juga ada bersabda yang maksudnya, "hati-hatilah kamu terhadap dosa kecil,kerana apabila sering dilakukan oleh seseorang,maka pasti akan merosakkannya(menjadi dosa besar)"    (Hadis Riwayat Imam Ahmad)

di antara contoh2 dosa kecil yang kadangkala dipandang enteng oleh kita yang ingin saya kongsikan ialah

1. hal mengisi perut.
Berdasarkan sabda Rasulullah SAW,“Tidak ada bejana yang diisi oleh manusia yang lebih buruk dari perutnya, cukuplah baginya memakan beberapa suapan sekedar dapat menegakkan tulang punggungnya (memberikan tenaga), maka jika tidak mahu, maka ia dapat memenuhi perutnya dengan sepertiga makanan, sepertiga minuman dan sepertiga lagi untuk bernafasnya.”                                                            (HR. Ahad, Ibnu Majah)

berdasarkan hadis di atas,dapatlah kita fahami bahawa Islam mengajak penganutnya menghindarkan diri dari kenyang yang melampaui batas.mungkin perkara ini nampak mudah, namum impaknya sangat besar sekiranya diabaikan. tak percaya???
saya akan cuba buktikan. apabila kita makan terlampau kenyang, ia akan menyukarkan pergerakan tubuh..menyebabkan malas untuk menunaikan solat..apatah lagi solat sunat dan solat malam.

kekenyangan yang amat akan membuatkan kita lupa kepada golongan fakir.bagaimana mungkin orang yang kenyang akan ingat kepada lapar?? 


2. menonton tv
hukum menonton tv adalah sunat apabila yang ditonton adalah ceramah ataupun ilmu yang bermanfaat.namun,ianya menjadi haram apabila perkara yang ditonton mempertontonkan aurat,mistik dan sebagainya.


3. mendengar muzik
hukum mendengar muzik juga sunat bagi nasyid2 yang menambahkan keimanan kita kepada Allah,bukannya lagu2 cinta murahan yang membangkitkan syahwat.adakah dengan mendengar lagu2 barat mendekatkan diri kepada Allah??fikir2kanlah..

4.pandangan mata
teringat akan petikan lagu Rohana Jalil.."jangan main mata..nanti kau tergoda..".pepatah melayu juga ada menyebut dari mata turun ke hati..kedua2nya adalah benar.


Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, "Pandangan mata adalah salah satu panah dari panah-panah iblis.Barangsiapa menjauhinya karena takut kepada Allah, maka Allah akan memberikan kepadanya perasaan manisnya iman." 
 
perkara ini juga nampak mudah,namun berapa ramai para pejuang yang ggur di jalan
dakwah hanya kerana cinta nafsu.Cinta yang diawali dari pandangan mata ini.. Jadi,berhati-hatilah dengan pandangan mata... Ingat,mencegah lebih baik daripada mengubati. apabila sudah terkena sindrom cinta,akan sangat sulit mengatasinya kecuali dengan pertolongan dari Allah.


wallahu'alam..